FODERINDHOLD, råvarer som indgår i DYNAVENA

 

Sorthavre
Tynd skal og federe kerne, giver direkte muskelenergi.
 

Hvede og byg
Giver energi og indeholder fedtdannende proteiner.

Majs
En af de bedste muskelopbyggende proteinkilder.

Soja og solsikkefrø
Meget gode proteinkilder. Solsikkefrø har et højt indhold af essentielle fedtsyrer som øger foderoptagelsen i tarmene og forhindrer forstoppelse.
 
Hørfrø
har et højt indhold af essentielle fedtsyrer som øger foderoptagelsen i tarmene og forhindrer forstoppelse. Hørfrø styrker hove og giver en god pels.

Johannesbrød
Giver en beroligende effekt på nervesystemet.
 
Havreskaller
Giver et højt fiberindhold, hvilket er vigtigt for tarmenes arbejde.
 
Tørret lucerne

Efter enggræs er lucerne den absolut bedste proteinkilde.

Frugto-oligosakkarider

Fremmer afbalanceret tarmflora.

Alger
Øger næringsomsætningen og næringsoptagelsen.
 
Omega 3

Essentiel fedtsyre. Nødvendig for celledeling. Styrker immunforsvaret, indgår i energiproduktionen og fungerer som transportør af syre. Modvirker udtørring af huden.

Alle råvarer er dampkogte, hvilket indebærer at foderet:

  • Er 100% støvfrit
  • lavt stivelsesindhold
  • Er meget let optageligt
  • Bruger minimal energi i nedbrydningsprocessen
  • Der ikke er tilsat konserveringsmidler

Vigtigt: heste som overreagerer på ”fersk” havre får absolut ingen negative effekter på den dampkogte havre som indgår i DYNAVENA, men derimod kun de positive muskelopbyggende effekter.Vitaminer og mineraler som indgår i Dynavenas foder


Vigtigt! For at din hest kan udvikle sig korrekt og opnå maksimal trivsel og effekt skal den have gode proteiner sammen med den rette mængde vitaminer og mineraler.
Dette får den automatisk i DYNAVENAS foder.
 


Mineraler


Kalcium: opbygger skelettet og er nødvendig for normal funktion af muskler og kirtler.

Fosfor:
Vigtig for opbygningen af skelettet og for energiomsætningen. For meget fosfor hindrer optagelsen af kalcium, hvilket indebærer unormal udvikling af skelettet. For meget fosfor kan også hindre optagelsen af jern.

Den ideelle kalcium-fosfor forhold:

Voksen hest 1:4. Unghest 1:8.
DYNAVENAS foder indeholder de absolut optimale forhold.

Natrium:

Salt. DYNAVENA indeholder normalbehovet for salt.

Magnesium:
Er en vigtig katalysator for mange enzymer. Vigtig for normal muskel- og nervefunktion. For meget magnesium kan medføre for meget zink i blodet, hvilket kan skade blod- og levertal.

Jern (Fe):

Er vigtig for dannelsen af røde blodlegemer og vigtig for enzymer i cellernes omsætning.
For meget jern indebærer at zinkværdierne falder Dette kan medføre sygdomme i skelet og hud.

Kobber (Cu):
Spiller en vigtig rolle som en del af de enzymer som indgår ved opbygning af elastisk bindevæv.
Kobbermangel kan resultere i sygdomme i skelettet.

Mangan (Mn):

Er vigtig for omsætningen af kulhydrater og fedt i kroppen og vigtig for opbygningen af brusk i skelettet,
Manganmangel kan give en forkert vækst hos ungheste. For meget mangan kan have en negativ indvirkning på optagelsen af jern og kalcium.

Zink (Zn):
Er en vigtig del af flere enzymer som omsætter kulhydrater til energi. Zink spiller også en vigtig rolle ved heling af sår. For meget sink kan nedsætte optagelsen af kobber og give en forkert udvikling af skelettet.
 
Selen (Se):

Selen er en overset vigtig del af et enzym som medvirker til beskyttelse af cellemembranen. Mangel på selen kan medføre muskeldegenerering samt en masse andre sygdomstilstande. For meget selen i længere tid er meget farligt og kan medføre døden.

Kobolt (Co):
Kobolt er nødvendigt for dannelsen af B12 som dannes i tarmen. Underskud af kobolt kan give mavekatar og senere blodmangel.
 
Jod (I):

Er nødvendig for dannelsen af hormoner som kontrollerer stofskiftet. Overdosering af jod kan skade følfostre og medføre svage eller døde føl.
 


Vitaminer


A-vitamin:

Vigtigt for synet, hud, bindevævet, appetitten, vækst, og frugtbarhed. A-vitamin er fedtopløselig og kan medføre forgiftningstilstand ved overdosering.
OBS! Gulerødder og hø-ensilage indeholder beta-caroten og giver ingen overdosering.
 
D-vitamin:

Er forstadiet til de hormoner som styrer kalciumomsætningen. Mangel på D-vitamin giver manglende appetit, svage muskler og svage benstammer. OBS! D-vitamin dannes i huden når den udsættes for sollys.
 
E-vitamin:

Virker som antioxidant og beskytter bl.a. cellemembranen. Har delvist samme funktioner som selen. Underskud af E-vitamin kan skade muskulaturen
For store mængder E-vitamin kan indvirke på udnyttelsen af andre fedtopløselige vitaminer (A, D og K)
 
B1-vitamin:

Produceres i hestens tyktarm. Normalt producerer hesten selv tilstrækkelige mængder til at dække dens behov. Overdosering med ekstra tilskud øger bare omkostningerne unødigt.
 
B2-vitamin:
Se B1.

B6-vitamin:
Se B1.

B12-vitamin:
Dannes under normale omstændigheder også i hestens tarm. B-12 er dog afhængig af tilstedeværelsen af glykoprotein for at kunne dannes. Underskud kan medføre mavekatar og senere blodmangel.

C-vitamin:

Hestes behov for C-vitamin er lige så veldefineret som de øvrige vitaminer. Selv om hesten under normale omstændigheder selv producerer den C-vitaminmængde den behøver er det almindeligt at C-vitamin er tilsat til de fleste foderblandinger og i vitamin- og mineraltilskud.
 
Biotin:
Biotin tilhører de vigtigste B-vitaminer. På samme måde som det gælder for C-vitamin, er behovet ikke eksakt fastsat. Normalt producerer hesten tilstrækkeligt med Biotin i tarmkanalen, men det er velkendt at Biotin har en meget positiv indvirkning på hestens hove og ved heling af hovskader. Desuden har Biotin en gunstig virkning på pelsen.